Някои от тях са загинали,  опитвайки се да се спасят

...
Някои от тях са загинали,  опитвайки се да се спасят
Коментари Харесай

Десетки хиляди украинци бягат от страната си, за да не отидат на фронта

Някои от тях са починали,  пробвайки се да се спасят от гибел на бойното поле
Около 40 000 мъже в наборна възраст са се пробвали да изоставен от Украйна, с цел да избегнат военна работа, оповестява организация Брайтбарт. Половината от тях са съумели. Някои от тях са изгубили живота си, пробвайки се да се спасят от гибел на бойното поле.

Много млади украинци бягат от страната, с цел да избегнат призоваването в армията и да се бият против Русия. Много от тях преплуват граничните реки и минават пешком отвън нормалните пътища, с цел да не бъдат открити.

Поради военното състояние в Украйна на по-голямата част от украинските мъже е неразрешено да напущат страната, откогато Русия стартира специфичната си военна интервенция през февруари предходната година. Киев трябваше да предприеме тази стъпка, с цел да има опцията да приканва мъжете на военна работа. Въпреки това, нови информации сочат, че десетки хиляди украински мъже са се пробвали да изоставен страната, с цел да избегнат изпращане на фронта.

Британската телевизия Би Би Си проучва данни, предоставени й от граничните служби на Унгария, Молдова, Полша, Румъния и Словакия. Според тези данни от началото на специфичната военна интервенция на Русия 19 740 мъже на възраст сред 18 и 60 години са минали " незаконно " границите на тези страни. В допълнение към тези, които са съумели сполучливо да пресекат границите на прилежащите европейски страни, украинските управляващи са заловили още 21 113 души, които са се пробвали да изоставен Украйна незаконно.

Според данни, предоставени от украинските управляващи и западните ѝ съседи, 40 853 украинци са се пробвали да избягат от страната, с цел да избегнат военна тегоба. Това се равнява почти на размера на въоръжените сили на приблизително огромна европейска страна като Румъния или Унгария.

Според Би Би Си доста от тях е трябвало да преминат пешком границата с Молдова, с цел да избягат от страната, а други са преплували граничните реки. При опитите си да се измъкнат от Украйна с плуване някои хора просто се удавили. Миналата година беше обявено също, че някои от бягащите са замръзнали до гибел, пробвайки се да прекосят Карпатите на път за Румъния.

В някои случаи украинските мъже прибягват до услугите на " професионални " трафиканти на хора, за което си заплащат.

Междувременно украинското държавно управление твърди, че броят на отклоняващите се от военна работа не съставлява проблем за Киев. Представител на държавното управление съобщи, че " тези, които се пробват да избегнат мобилизацията, са към 1-5%. Това несъмнено не е сериозно за защитата на Украйна ".

Един от избягалите, който се съгласи да приказва пред Би Би Си, съпостави политиката на украинските управляващи във връзка с наборната военна работа, със затворените граници към Русия. " Не всеки може да бъде боен. Не би трябвало да държите цялата страна затворена. Не можеш да мериш всички с един критерий, както се правеше в Съветския съюз ".

Един от индикаторите за това какъв брой украинци в наборна възраст са съумели да избягат незаконно в чужбина след началото на сраженията е броят на тези, които са се измъкнали неусетно. Има още две страни, граничещи с Украйна, за които Би Би Си не е получила никакви данни - Русия и Беларус. Макар да не е известно какъв брой украински жители са избягали в Русия след началото на военните дейности, без значение дали по лично предпочитание или под дулото на оръжие, подозрително е, че бягащите на изток ще имат по-благоприятна орис.

Друг индикатор е броят на украинските мъже, които са съумели да влязат неусетно в европейските страни, граничещи с Украйна.

Но една от най-големите групи укриващи се от военна работа украинци може би са тези, които са съумели да преминат границата, употребявайки подправени или нелегално добити документи. След експлоадирането на войната броят на удостоверенията за освобождение от военна работа внезапно набъбна. За Украйна това се трансформира в сериозен " бизнес ", и, надлежно, в голям народен скандал: Киев би трябвало да покаже, че се бори с корупцията, с цел да продължат западните съдружници да го поддържат, а доста от медицинските документи за освобождение от военна работа са издадени против подкупи.

По-рано тази година президентът Зеленски остро разкритикува военните комисии, които издават такива документи. Той уволни всички ръководители на районните военни комисии и изпрати десетки техни чиновници в ареста. През август беше обявено, че медицинските документи, даващи право на освобождение от военна тегоба, костват към 6 000 $. Някои чиновници бяха упрекнати, че са взели подкупи за милиони долари. По това време са задържани към 6 100 души, които са се пробвали да преминат границата с подправени документи.

Тогава Зеленски съобщи: " Тази система би трябвало да се ръководи от хора, които знаят тъкмо какво е война и за какво цинизмът и подкупите по време на война са изменничество ", сподели той във видеообръщение, заяви " Гардиън ".

Но освен от Украйна бягат мъже, не искащи да влязат в армията, акцентира Брейтбарт. От началото на съветската " специфична военна интервенция " страните от Западна и Централна Азия се сблъскват с напор от руснаци, които търсят статут на бежанци, с цел да избегнат военна работа. Канада също публично дава леговище на руснаци, които са избягали от военна тегоба.

Наскоро медии оповестиха, че в Украйна е в ход нова вълна на военна тегоба, която визира украинските дами с здравно или фармацевтично обучение. Този закон беше препоръчан за първи път предходната година, само че влизането му в действие беше отсрочено поради публичния митинг. Но защото от ден на ден се изчерпва оптимизмът за вероятността войната да завърши тази година, в този момент влезе в действие. Поради което броят на стремящите се да избегнат военната работа към този момент ще обхване и двата пола и броят на опитващите се да избегнат гибелта на бойното поле може да нарасне.

През август " Гардиън " разказа историята на украинец, който се " уредил " със законни документи преди да напусне Украйна. 39-годишният мъж от Одеса показал на границата документи, показващи, че има съществено пострадване на гръбначния дирек, което го освобождава от военна работа и от възбраната за мъже в наборна възраст да напущат страната.

„ Един от бойците сподели: „ Тази болница в действителност харесва тази диагноза, а? ", спомня си мъжът. „ Можех да видя, че знаеха тъкмо какво се случва и това не беше първият път. Но те бяха безсилни да създадат каквото и да било, по тази причина ми махнаха да мина ", сподели той.

Мъжът, който пожела да резервира анонимност, призна, че е платил рушвет от 5000 $, с цел да избяга от възможен набор в украинската войска и работа на фронтовата линия във войната с Русия.

" Знаех, че няма метод да седнал съм в окоп, тъй че взех спестяванията си и се свързах с " медиатор ". Всеки знае къде да ги откри. Платих в брой, пратиха ме в болница за ЯМР на гръбначния стълб; болничното заведение ми даде диагноза, уверяваща, че имам сериозен гръбначен недостатък и по този начин можех да получа документи, които ми разрешават да напусна страната. Имах възприятието, че на всеки стадий от пътя хората знаеха защо става дума ", сподели мъжът.

Решителността на от ден на ден украинци да се отклонят от военна работа демонстрира изпаряване на ентусиазма и патриотизма, демонстрирани през първите месеци от войната предходната година. Събитията извадиха нескрито една от скритите, само че известни на всички черти на украинското общество – пандемичната корупция, която разрешава на мъжете да избегнат обличането на униформата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР